Proteomik Derneği Vizyonu

Proteomik teknolojileri, biyobelirteç araştırmaları, ilaç keşifleri, diyagnoz, moleküler tıp, kanser tedavisi ve sağlık ile ilgili diğer alanlarda önemli bir rol oynamaktadır. Protein profilleme büyük miktarda önemli bilgi verir ve protein ekspresyonu seviyelerinin ve posttranslasyonel değişikliklerin tespit edilmesini sağlar. Proteinler hastalıkların durumu hakkında önemli bilgi taşıyan dinamik hücresel bileşenler olduğundan, eskpresyon seviyelerindeki değişimleri izlemek, bir dokuda veya biyolojik sıvıdaki göreceli konsantrasyonlarını değerlendirmek büyük önem taşımaktadır. Bu alanda yapılan daha önceki çalışmalar, bazıları zorlu patolojilere sahip tümörleri ayırt edebilen pek çok potansiyel biyobelirteçin belirlenmesini sağladı.

Mevcut modern moleküler biyoloji teknikleriyle, kapsamlı çalışmalar sonucunca elde edilen protein profillerine dayanarak farmasötik ilaç geliştirme için yeni formülasyonlar geliştirerek, bu potansiyel biyobelirteç veya tedavi yaklaşımlarını klinik uygulamalarda kullanmak mümkündür.

Bu görevleri yerine getirmekte etkili olabilmek için vizyonumuz, uluslararası arenada proteomik alanında araştırma ve eğitimi desteklemektir. Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını sürdüren genç bilim insanlarının Türkiye dışındaki laboratuarlarda alacakları eğitimleri desteklemenin, proteomik alanında çalışmaya teşvik etmek için önemli olduğuna inanıyoruz.

Her türlü bilgi, öneri, istek ve danışmanlık soruları için
dernek yönetimine turkishproteomicssociety@gmail.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.