Başkanın Mesajı

Değerli Bilim İnsanları,

Sizlerin de bildiği gibi, PROTEin ve genOM sözcüklerinin birleştirilmesi ile oluşturulan “PROTEOM”; bir organizma ya da dokunun genomu tarafından ifade edilen proteinlere verilen isimdir. Proteomik olarak tanımlanan “proteom analizi” ise; proteinlerin yapısal özelliklerinin belirlenmesini, işlevlerinin aydınlatılmasını kapsayan teknolojileri ile birlikte inanılmaz hızda ilerleyen bir bilim alanıdır. Hastalıkların teşhisi ve tedavisi konusunda genomik çalışmalardan beklenen sonuç tam anlamı ile elde edilemediği için; özellikle son 20 yıldır bilim insanları Genlerin kodladığı proteinlerin yapısını ortaya koyarak hastalıkların teşhis ve tedavisinde kullanılabilecek proteom analiz yöntemlerini geliştirmeye devam etmektedir.

Türkiye’de de proteomik alanında çalışmalar yapan merkezler her geçen gün artmaktadır. Proteomik alanında çalışan gençleri motive etmek, araştırmacıları bir araya toplamak; bilgi ve teknoloji paylaşımlarını arttırmak amacıyla, ülkemizde Proteomik Derneği 2011 yılında Acıbadem Üniversitesi’nin liderliğinde kurulmuştur. Aynı yıl içerisinde; derneğimiz, European Proteome Association (EuPA)’ya üye olmuş ve Dünya Proteomik Derneği (HUPO) yönetim kurulu ve çalışma grupları seviyesinde temsil edilmeye başlanmıştır. Proteomik Derneği aktif olarak workshoplar, sempozyumlar ve toplantılar düzenleyerek dernek üyelerini gelişmekte olan proteomik teknolojileri ile tanıştırmaya, dernek üyesi öğrenciler ve deneyimli araştırıcılar arasında köprü görevi kurmaya çalışmaktadır. 2011 ve 2012 yıllarında 1. ve 2. Sempozyumlarını uluslararası araştırmacıların katılımıyla gerçekleştiren Proteomik Derneği, dernek üyeleri ve proteomik alanında çalışan tüm araştırmacıların katkı ve katılımıyla 1. Ulusal Proteomik Kongresi’ni 20-21 Kasım 2014 ; COST BM1104 Imaging Mass Spectrometry: New Tools for Healthcare, Kongresini 18-21 Kasım 2014;  2. Ulusal Proteomik Kongresi’ni 24-25 Kasım 2017 tarihinde İstanbul’da düzenlemiştir.

Bizler, ülkemizde giderek büyüyen ve daha çok çalışma alanını kapsayacak bir ağ kurmak için olanaklar yaratmak ve bu olanakları dernek üyelerimizle paylaşmaya devam ediyoruz. Bu amaçla, akademik çalışmaların en üst seviyede paylaşıldığı, alanın en önemli bilim insanlarının konuşmacı olarak katıldığı ve güzel bir sosyal programla desteklenen EuPA 2016 (10. Avrupa Proteomik Kongresi) 22-25 Haziran 2016 tarihlerinde Acıbadem Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Uzun uğraşlar sonunda ülkemize getirdiğimiz Avrupa Proteomik Kongresi’nin bu amaç için önemli bir adım olduğuna inanıyoruz.
Bundan sonraki hedefimiz, alanımızın dünyadaki en büyük kongresi olan HUPO Dünya Kongresi'ni Türkiye'ye getirerek, dünyanın en önemli bilim insanlarını bir araya toplamak ve bu etkileşimden genç araştırmacıların maksimum düzeyde yararlanmasına olanak sağlamaktır.

Saygılarımızla...

Prof. Dr. Aysel Özpınar
Proteomik Derneği Başkanı

Her türlü bilgi, öneri, istek ve danışmanlık soruları için
dernek yönetimine turkishproteomicssociety@gmail.com e-posta adresinden ulaşabilirsiniz.